2 Eylül 2013

Sci Trek e13:

what animals build

--- spoiler ---

.bu belgesel serisi neden üvey evlat anlamadım. discovery'nin kendi sitesinde bile bilgi yok. programın kendisinde gördüğüm bölüm ismi buydu sanırım. tvdb listesinde de görünmüyor o yüzden 13. bölüm olarak salladım. zaten bölüm numarlarında bir hata var anlaşılan. herneyse artık...

.bölümde mühendis hayvanlar meselesine girdiler. yuva yapan kuşlar, kunduzlar, termitler, arılar ve örümcekler... sondan başlayalım madem, insandan başka yuva yapan kuşlardır dedi ama bir sürü yuva yapan canlı var şimdi. ne kastetti artık allah bilir. cennet kuşunun meselesini daha önce izlemiştim. dişiyi etkilemek için bahçe yapıyor süslüyor falan hepsi iyi güzel hoş. hatta rakip erkeğin bahçesini yıkıyor. işte bunlar hep seks diyor ve insana benzetiyor anlatıcımız ama bahçe dediği yer aslında kuşu kandırıp tepesine binmek için tasarlanmış bir yere benziyor. kuş hafiften araya kafayı sokunca hop atlıyor tepesine hehe.

.termitlerin havalandırma sistemi süper imiş, bunlara özenip de havalandırma yapan yapılar hakkında da bir belgesel izlediydim. klima sistemi kullanmadan hem ucuza getiriyorlar hem de pek sağlıklı oluyorlar imiş. bir sürü termit yuvasını dağıtmışlar allah affetsin.

.sevgili kunduz dostlarımıza da girdik, bir saatte bir ağacı indiriyorlar imiş. insandan başka doğayı değiştiren tipler olduğunu daha önce de duymuş idik. baraj yapımında onları örnek aldık muhabbetleri de biraz baydı ama yine de hoş tabi.

.arıların altıgen meselelerine girdik, yuvanın içini belli bir derecede tutmaya çalışıyorlar imiş (sanki dereceyi yanlış söyledi ya idrak edemedim artık). minik beyinleri ile çok iş yapıyorlar diyorlar. peteklerin eğimli olması bile düşünceyi mi gösteriyor yoksa eğimli yapmayanların öldüğünü mü bilemedim.

.ilk hayvanımız da sevgili örümcek idi, ağ örmesini güzel çekmişler. bildiğin ağ ustası, belirli tekniği var imiş. örümcek dnasını keçiye aktarmışlar ve sütünden ipek üretiyorlar imiş. örümcek keçi süper kahraman gibi bir şey. şimdilik pek ekonomik durmuyor ama sağlamlığı ve esnekliği konusunda rakip tanımıyor imiş bu süper ağlar... allah büyük programı gibi olmuş, bir stv düblajı ile izlemek lazım aslında.

--- spoiler ---