6 Eylül 2013

NextWorld e09:

Future Danger

--- spoiler ---

.gelecekte insanlığı bekleyen tehlikeler üzerine bir bölüm. hızlı hızlı geçtiler meseleleri, bazıları iyi bazıları pek saçma idi. nano robotlar iyileşmemize yardım edecek sonra da çileden çıkıp salgın yaratacaklarmış. iyi de önce bir iyileştirsinler bakalım mesela. fazla gelecek, fazla fitüristik oldu bu mesele.

.tohum bankası meselesinde daha önce bir bölüm var idi. adamlar önlem alıyorsa ne mutlu da ancak kendilerinedir herhalde. 

.kişisel bilgilerin korunması ve bulut uygulamaları meseleleri de zorlama kısımlardan idi. sanki çok güvenilirler, sanki çok hızlılar da yerel disklerin önüne geçeblecekler. internet o kadar hızlı olana kadar zaten, daha çok yolumuz var. şimdi allahın kotalı 8mbitini kaç paraya veriyorlar.

.su meselesindeki icat güzel idi, ne kadar sağlıklıdır ya da nasıl arıtıyor? bu konularda pek açıklama yapmadılar ama adam tek başına su savaşlarının önüne geçmeye niyet etmiş anlaşılan.

.arıları şartlandırma meselesi de en ilginç kısımlardan biriydi. bal arılarının koku duyuları köpekler kadar iyimiş. adamlar bomba kokusunda şekerli su ile eğitiyorlar arıları. arılar da özütünü emmek için dil çıkarıyor bomba kokusunu duyunca. komik aslında anasını satayım ama adamlar yapıyor.

.asteroid meselesinden gına geldi, önleyici tedbirlerden de... çok kısa geçtiler allahtan. yarattığı çekim gücü ile rotasını değiştirirsin diyor. neden yer çekimini bekliyorsun? roket ile it ya da çek ne bileyim. zor mu yani?

.ilk meselesi robotların insanlığa tehdit oluşturma meselesi idi. bir gün olacak diyorlar. hatta 20-30 yıl diyorlar da insanın inanası gelmiyor. öncelikle insandan bağımsız program yazabilmeleri şart diyor. haklı da tabi ama insanın yazdığı bir program komutlarının dışına çıkıp nasıl bağımsız bir program yazacak? fare beyin hücreleri ile robot idare etme denemeleri ilginç idi. yarı insan yarı robot meselesi daha olası görünüyor.

--- spoiler ---