1 Eylül 2013

Brave New World with Stephen Hawking e04:

Environment

--- spoiler ---

.david amca iki bölümü sundu bu bölümde. ilki nuhun gemisini dondurarak yapmaya çalışan bir proje idi, son kısımda da benzer bir şeyi tohumlar ile yapan başka bir proje idi. her iki projede de insanların çevreye verdiği zararın sonuçlarını aza indirme meselesi var. hayvan türlerin ortadan kalkmasına ya da bitkilerin yok olmasına neden oluyoruz bari dnalarını ya da tohumlarını muhafaza edelmi tarzında bir proje geliştirilmiş. dna'dan geri mi yapacaklar? o kısma çok değinmediler. tohumdan geri çıkartmak kolay ama dondurduktan sonra geri alınıyor mu? ya da işlemler nedir öyle tam çözemedim. kumar falan dedi, o da saçma geldi. hiç mi denememişler yani? vardır bir bildikleri artık.

.et tüketiminden yola çıkıp ilerde yetiştirilecek hayvana yer kalmayacak gibi bir mantıktan laborotuvar ortamında yetiştirilmiş et gibi bir şey yapmaya çalışıyorlar. tek hücreden çoğaltarak et üretmek, hücre çorbasını ete çevirme yöntemi gibi bir şey. pek mümkün olmayacağı belli aslında ama ya nasip işte, ya tutarsa...

.füzyon enerjisini kullanma meselesi bir başka olay, detaylarını tam takip edemedim ama ışınları bir noktaya yoğunlaştırarak mı o kadar çok enerji üretiyorlarmış? sonucu daha ortalarda yok ama mümkün diyorlar. çok küçük bir hidrojen ile sınırsız enerji, kulağa böylesi hoş geliyor ama kim bilir ne zaman mümkün olacak artık.

.bir de güneş patlamalarının etkilerinden korunmak için bir şeyler yapmışlar ya sadece erken uyarı sistemi gibi bir şey. pek güzel gelmedi bana bu kısmı. böylece bu belgesel serisinin de sonuna geldik, vatana millete hayırlı olsun. güzel geleceklerde görüşmek üzere diyelim.

--- spoiler ---