2 Eylül 2013

Ancient Aliens s05e05:

The Von Daniken Legacy

--- spoiler ---

.aslında sezonun son bölümü bu olmalıymış, belki belgesel serisinin finali gibi bilemedim artık. altıncı sezonu çekecekler mi bilmiyorum ama zaten bin kere tekrar ettikleri konuyu bir de antik uzaylı kuramını bulan abinin dilinden tekrar ettirmiş oldular. belgeselin ortalarında konuşan hafiften yaşlı, hafiften kilolu isveçli bir abimiz imiş tüm bu meseleleri ortaya atan. etrafında diğer acayip tipler toplanmış. dik saçlı eleman, uzaylı çarpmış yaşlı teyze, çemçük ağızlı her şeyi portallara bağlayan gözlüklü şişko abi, kel uzaylı kaçkını bir eleman, boyalı bıyıklı bir abi ve daha sayamadığım niceleri. uzun saçlı tasdikçi elemanı da unutmamak lazım tabi.

.neyse bu von daniken abimizi bilim çevreleri pek sevmez imiş, din kurduğu tarzında eleştiriler de var imiş ki aslında tüm unsurları tamam şekli ile bir din var karşımızda. tabi kendisinin böyle bir niyeti yokmuş. kesin bir dille yalanladı. üstelik tanrı inancı var imiş, koyu bir katolik imiş. her gece dualar eder imiş. garip geldi tabu bu kadar şeye rağmen hangi allaha inanıyorsun diye sormak isterdim kendilerine.

.normal insanlardan böyle şeyler çıksa daha bir iyi olur ama hepsi uzaydan gelmiş gibi olması insanı üzüyor. gerçekten bunlara inandıkları için böyle oluyor. eğer bölümde de bahsedildiği gibi bilgiye aç ve araştırmacı insanlar olsalar böyle bir kurama inanmazlar sadece akılları köşesinde bulunsun diye düşünürler idi. adamlar böyle bir konuya hayatlarını adayın elbette geri dönüşü olmuyor. üstelik yanlışlığının ispat edilme yollarını kapatıp üstüne bir gün geri dönecekler dediğin zaman zaten ne diyeyim ben sana demiştir bilim insanları bunlara...

.tabi ne olursa olsun hoşça vakit geçirmek, beyin jimlastiği yapmak adına işe yarar bir kuram, adamların böyle fantastik bir alemde yaşamaları bile insana hoş geliyor. keşke bu kadar angaje olmak yerine ya hepsinin fantastik bir eser kıvamında sunsalar ya da tersi sadece böyle bir olasılığı ortaya koymakla yetinseler imiş. hayırlısı tabi, devamı gelmez ise yine de teşekkürü borç biliriz kendilerine, izlemediğimiz kalan bölümleri de bir ara izlemeye çalışırız artık.

bu arada von daniken efsanesi diye türkçeye çevirmişler de ben onu mirası olarak algıladım. dedim kendi kendilerini şey ediyorlar. şu halde 50 yıldır bu işlerle uğraşan biri olarak bu işin mirası olabilir tabi, yoksa efsane midir değil midir? onu tarihe bırakalım hehe.

--- spoiler ---