12 Ağustos 2013

Brave New World with Stephen Hawking e03:

Technology

--- spoiler ---

.teknoloji gelecekte nasıl olacak, tabi bunu derken futuristik bir mesele değil. günümüzdeki kullanımından geleceğe bir kesit gibi. şu an işleyen uçuk sistemlerin gelecekte yaygınlaşacağına dair bir bölüm.

.ilk mesele biraz saçma gibi ama olması kaçınılmaz gibi. telefonlar ya da benzeri cihazlar vasıtası ile insanların birebir izlenmesi meselesi. sadece gps verileri ile bile insanların davranışlarını, oluşturdukları grupları ve takıldıkları yerlerden yola çıkarak hangi hastalıklara açık olabileceklerine dair öngörüler yapabiliyorlar. gerçek bilmem ne araştırma merkezi miymiş neymiş?

.ikinci teknolojik gelişmemiz üç boyutlu yazıcı meselesinin benzeri, hatta bu meseleyi devamlı gündeme getiriyorlar. aslında süper fikir ama daha çok yol var gibi gelir iken demir ya da kaynak ile bunu yapan aleti de gördük. yaygınlaşması ne kadar sürer bilemiyorum ama katkılı üretim metodu mudur nedir? hakkaten iyi bir düşünce, şu an uçak parçaları üretiminde falan bile kullanılıyor imiş zaten.

.üçüncü olayı kısa tuttular niyeyse, paypal kurucu sevgili milyarderimiz aynı zamanda roketlere de meraklı biri imiş. space x'i kurmuş. uzaya insan ve mal göndermek için adam şirket kuruyor işletiyor ve kar ediyor. hayalleri geniş. bir gün marsa milyon tane insan taşımak isterim diyor. mümkün olursa gelecek bunun işte.

.dördüncü teknolojimiz, teknolojik kentler meselesi idi. masdar diye bir yer var imiş. adamlar güneş enerjisi ile bir sürü meseleyi aşmış gibiler. çeşit çeşit işler yapmışlar. güzel de yapmışlar ama güneş olmayan yerlere nasıl uygulanacak? abu dabiden girince bu malları mı övecekler dedim de allahtan karbon atık çılgını, petrol bağımlı şehri övmediler.

.son mesele, nötrino meselesi. derinlikli bir inceleme olmadı ama nötrino ölçüm merkezinin içini ilk defa çekmişler. biz de ilk defa gördük. cidden bilim kurgu bir yer gibi. çok acayip bir mekan. güzel de yapmışlar. adamlar neler yapıyor anasını satayım diyor insan. güneşin içini miçini anlıyorlar imiş. nötrinolar evrenin işleyişinde pek mühimmiş ama ne olduğuna dair henüz net bir şey demediler. bildiklerini de sanmıyorum zaten. 

--- spoiler ---