3 Ağustos 2013

Beyaz Cam e01:

akıllı kutu

iz tv'ye ara ara bakıyorum ama pek izleyecek bir şey bulamıyordum. öyle gezi gözlem belgeselleri ile çok alakam olmadığı için belki bilemedim ama bu kadar zaman sonra bir tane izleyecek bir şey buldum. türk televizyon sektörü üzerine iki bölümlük bir mini belgesel serisi gibi duruyor. şumüllü bir izleyiş yapamadım ama yine de fena değildi, hiç değilse nostaljik oldu.

--- spoiler ---

.show tv'nin eski logosu ve reklam geçişleri falan bir garip hissettiriyor insana tabi. ilk özel kanallar meselesi, trt yayın politikalarından kopuş ile insanların çıldırması ve kendini kaybetmesinden sonra düzenleme için rtük'ün gelmiş olması. rahmetli m.ali birand, kendimiz ettik kendimiz bulduk diyor. ha tabi hani çıkar ilişkisi bir düzenleyicisi olmadan kendi kendini halli yordamına koymuş onu da sormak lazım aslında.

.tvlerin gelişimi ardından son dönemde patlayan dizi sektörüne de girdiler. yılda yüz tane mi ne türk dizisi yayına girmeye başlamış. 5bin kişi bu sektörde çalışıyor imiş. zamanla ihraç da edilmiş. avrupa yakası haricinde pek bir türk dizisi izleyemedim, izlemeye de niyetlendim ama henüz nasip olmadı bakalım. bir tane bana da uygun bir şeyler yaparlar herhalde bu kadar dizi arasında.

.dizi bölümlerinin doksan dakika olması meselesi inanılmaz geldi, duyduydum sanki ama bunun sırf reklam kuralları yüzünden böyle oluyor olması cidden çılgınlık, doksan dakika dizi izleyeceğime film izlerim arkadaş, yok artık daha neler?

.kalan kısımda digiturk kendi reklamını yaptı, tv sektörünün gelişiminin tematik kanallardan geçtiği, bunun olmazsa olmaz olduğu digital platformların gelişimi, netten her daim izlenebilirlik hani kendi yeni ürünlerinin tanıtımı gibi olmuş ama yapacak bir şey yok, doğruya doğru. diğer platformları da gösterseler daha bir şık olurdu tabi.

.sonuçta tv'nin geldiği nokta budur arkadaş diyorlar. artık tv'ye göre mobilyaların şekillenmesinden geleceğin her türlü izlemeli, fikir aktarımlı bir yapısı ile bir şekilde tv'nin süreceği şekilde bir öngörü ile bitirdiler. tabi netten paylaşımlar ya da internet televizyonculuğunu da benzer şekilde düşünebiliriz. zaten arada samsung tv uygulamalarından kesitler ve videolar da gördük. şikayetimiz yok, büyüsün tabi...

--- spoiler ---