20 Haziran 2013

Through the Wormhole s03e01:

Will We Survive First Contact?

--- spoiler ---

.ilk temastan sağ çıkabilir miyiz? diye sormuşlar amma velakin bölümde çok daha başka bir şeyler anlattılar. ilk temasın nasıl olacağı ve dil ile ilgili kısımları hayli iyi idi. öncelikle koyunlar ortasında koyun budu yiyen bir eleman var idi. zeki canlı ise ki buraya kadar geliyorsa zekidir, o vakit yırtıcıdır bunlar dedi. besin zincirinin en tepesinde ise bizi yemeğe geliyor lan bunlar diye insan düşünüyor ama benzer ilişkiyi kurmak zor. o kadar zahmeti bunun için çekmeleri de pek yerine oturmuyor. hem belki teknoloji çok ilerleyince iyilik kazanıyordur hehe.

.neyse ilk karşılaşmada savunma metodu üzerinde durdu bizim bilim insanları. gerilla taktiği uygular isek bunda başarılı olabilirmişiz. kalmalarını onlar için pahalı hale getirirsek onlar da çekip giderler imiş. falling skies'da da benzer bir muhabbet dönmüştü ya bu açıdan fena değil diyebiliriz.

.asıl sorun tabi dil problemi, nasıl iletişim kurulacak? bunun için bilgi teorisi (bilgi kuramı) dedikleri bir şeyden bahsettiler. dili anlamasak bile, hatta dil olduğunu bilmesek bile eğer içeriğinde bir anlam taşıyor ise tekrar eden parçalarının grafiği rastgele olana göre farklı oluyor imiş. bu kelimelerin geçme sıklığının grafiğini çıkartmak gibi bir şey. yunuslara bunu uygulamışlar ve yunusların birbirlerine bilgi aktardığını keşfetmişler. bu pek enteresan bir bilgi gerçekten.

.benzer şekilde içerik olarak evrenin tamamında olan oranları kullanabiliriz diyorlar. örneğin pi sayısı diyor. bunu her yerde görebiliyoruz, eğer zeki varlıklar ise bir anlam ifade edebilir diyorlar. eh yanlış bir düşünce sayılmaz ama havalar nasıl oralarda diye soramayız böyle.

.dünyanın oluşumunun başlarında düşen bir göktaşından alınan örnek içersinde dna temel yapı malzemeleri bulunmuş, bundan yola çıkarak evrende canlılığın dna temelinde olduğu ve hatta bize benzedikleri sonucuna da çıkıyor elemanlar. bu da garip...

.son olarak antik uzaylı kuramcılarına girdiler biraz. eğer daha önce uzaylılar geldi ise en kalıcı mesaj bırakma şekli canlılığa iz bırakmaktır diyorlar. taşa yazsan bile kaybolur ama canlılık baki demeye getirmişler, bu tartışılır tabi. burdan yola çıkarak çöp dna'nın bir nevi mesaj bırakılmış kısmı olduğunu ortaya atmış adamın teki. tabi daha çözememişler ama adamlar dna'mıza uzaylılar müdahale etti diyorlar daha ne desinler? böyle bir şey olursa ilk ancient aliens ekibi sevinecek herhalde.

--- spoiler ---