7 Haziran 2013

Through the Wormhole s02e09:

Can We Live Forever?

--- spoiler ---

.sonsuza kadar yaşayabilir miyiz? diye sordular bu bölümde. ilginç cevaplar vardı tabi ama yine bir sonuç yok. bir de ilkin işte şu kadar yıl önce insan ömrü ortalaması 40 yıl imiş, şimdi 80 yıl olmuşmuş. iyi de hastalıklar ile başetme ile sağlıklı bir insanın yaşayacağı maksimum ömür arasında fark var. biraz sallamasyon olmuş. önemli olan sağlıklı insanın yaşayabileceği limit olmalıydı, bu eskiden de benzer idi herhalde. belki daha uzun bile olabilir anlatılanlara göre bilemedim.

.hemen son kısma gelirsek, matematikçi bir abi, bıdı bıdı etti. ne dedi lan bu derken birden ahiret hayatına ve sonsuz yaşama bağladı. dedim hop ne oluyor? o da garip idi. aslında tam olarak ruhani bir şey demedi ama bir şekilde sonsuz yaşama döneceğiz demiş oldu sanki bilemedim.

.olayları ilkin entropi ile açıkladılar, her şey bozulmaya yüz tutar. dışardan müdahale ile bunu düzeltebiliriz diyorlar ama nasıl olacak o iş? üstelik bir başka belgeselde yaşlılığın hücrelerin kopyalama sırasındaki hatalarından da olduğu söyleniyordu. devamlı kopyanın kopyası şeklinde olduğu için artık hatalar kaçınılmaz hale gelir deniyor idi. bu durumda bir cevap veremediler.

.hataları ya da hastalıkları toptan temizleyecek biri organik diğeri insan yapımı iki türlü bakteri olabileceğini söylediler. vücuttaki atıkların temizlenmesidir, hastalıklarla savaşmadır bunları sağlayacaklar imiş ve insanları devamlı 25 yaşlarında tutacaklar imiş. mümkün müymüş? daha değil. hem işte sadece atıklardan ya da hastalıklardan mı ölüyoruz? orası da net olmadı.

.bozkurt bıyıklı amcamın teki vitrifikasyon diye bir metod bulmuş ya da geliştirmiş. buna göre canlı hücreleri dondurulması sırasında oluşan bozulmaların önüne geçilebiliyor imiş. hücreler donunca yerlerinden çıkıyor imiş ama vitrifike edilenlere bir şey olmuyor imiş. tavşan böbreği ile falan denemişler çalışmış. beyin hücreleriyle de çalışmış. tümden insan ile çalışmalarına ise daha çok var imiş.

.tabi beyni dondurunca ne olacak ya da sadece beyni sonsuza kadar yaşatmak muhabbetleri aşamasında bilinç meselesine de geldiler, bilincin beynin ortasındaki kesişim bölgesi gibi bir yer olduğunu ortaya atmış bir uzman kardeşimiz. beynin bağlantılarının haritasına da çok kafa yormuş.

--- spoiler ---