1 Haziran 2013

Known Universe s02e02:

Collision Course

--- spoiler ---

.daha önce izlediydim sanki bu bölümü tanıdık geldi. pek faideli bilgiler, pek az saçma sapan deneyler var idi. yine de tabi bu seçme malları nerden toparlamışlar diye insan düşünmeden edemiyor.

.ayın oluşumu modellemesi falan güzel ama bu konuda başka teoriler de vardı sanki. merküre de sağlam bir tane çarpmış tersine döndürüyor imiş. bu da ilginç bir bilgi olarak gelmiş idi, tekrar oldu. marsın da ucundan koparmış büyük bir gök cismi. bunlar hep enteresan bilgiler idi tabi.

.galaksi çarpışması geyik idi biraz, çünkü milyon yıl sonra olacak bir hadise ve üstelik çarpışma esnasında hiç bir şey bile hissetmeyebilirsiniz yorumu yapıyorlar idi. mesafe çokmuş falan da hiç mi denk gelmeyecek onu anlamadım.

.nötron yıldızı ya da büyük cisimlerin hızlı hareketi sonucu yerçekimi radyasyonu dedikleri olay ne kadar teorik? ne kadar gerçek? onu bilemedim ama ilginç bir bilgi idi. unutmuşum bu kısmı tekrar oldu. tabi böyle bir şeyin olmayacağı da belli sadece çeşni olsun diye anlattılar.

.kısa zaman önceki yörüngeler ile ilgili belgeseli andırıyor idi. aslında benzer konular elbette ama bu bölüm biraz daha öncelikliydi sanırım. mutlaka bir çarpışma olacak ama nasıl? yüz yıl içinde bir şehre denk gelirse yok edecek kadar büyük bir çarpışma olabilir diyorlar. dinozor için ise yine milyon yıl gerekiyor. kaldı ki başka sebepler de olabilir deniyor bu dinozor davası için.

.neyse sonuçta böyle bir durumda göktaşını nasıl hallederiz yani armageddon meselesine giriyoruz. içini delip patlatmak kötü bir seçim diyorlar. patlatınca daha ufak parçalara ayrılması ve onların yine tehlike arz etmesi mümkün imiş. en iyisi hafiften sürüklemek imiş ama belli bir mesefaden bir araç gönderip de bunu sürüklemek pek mümkün değil gibi. teknikleri geliştirmeliler. bakalım ne ara gelip çarpacak...

--- spoiler ---