16 Haziran 2013

how the universe works s02e08:

Birth of the Earth

--- spoiler ---

.hoş bir bölüm ile sezonu bitirdiler. tabi tekrar bir bölüm, hatta bir önceki bölümden de tekrarları içeriyordu. şu bombardıman sözünün ingilizcesini bile buradan beynimize kazıyabiliriz. sunucu orgazm olarak diyor bu lafı belli.

.dünyanın oluşumu meselesine eğildik. daha önce bir kaç kez izledim. eğer duyduysam unuttum, duymadıysam da şimdi ilginç gelen bilgileri sıralayayım.

.öncelikle toz ve gaz bulutunu diğer bir süpernova patlaması sıkıştırmış diyorlar. şimdi elimizde yine süpernova kalıntısı yok muydu? kendi kendine sıkışa mıyor mu? nerden tespit etmişler bunun böyle olduğunu bilemedim. uzak atış gibi geldi.

.sıkışma sonunda yine patlama ve ortalıktaki toz ve gazın bu sefer elektriklendiği için birbirini çektiğini söylemeleri ilginç idi. yerçekimi o kadar küçük boyutta işe yaramıyor muymuş? sanki tam tersini söyleyen bir belgesel daha izlediydim ama emin olamadım şimdi. bir de yaptıkları deney hatalı arkadaş, serbest düşüşdeki maddeler köşelere çarpıp tekrar geri geliyor. kimse dememiş mi bunu merak ettim.

.neyse dünya yavaştan oluşuyor, yuvarlak şekli alması meselesi de ilginç ama kaynar iken değil de kayalıkken bu şekli aldığını söylediler. o kadar hale gelene kadar çarpışmalar kaynatmıyor da büyüyüp yuvarlak olunca mı kaynatıyor?

.dünya ile çarpışan mars boyutlarındaki gezegen olayını duyduydum.theia adlı bu gezegenin düzgün açı ile çarpması yüzünden dünya yok olmuyor ve ay oluşuyor. ilginç olan iki adet ayın ilk etapta oluştuğu meselesi idi. bunu nasıl tespit ettiler bilemedim. ilk defa duyuyorum. keşke tespit etmelerini de anlatsalar böyle ağır abi gibi konuşacaklarına.

.su ve asteroid meselesini zaten anlattıydık, tekrar ettiler. dünya benzeri gezegen meselesinde yine keplere geldik, yavrum yazık arızalandı. 200 milyar yıldızlı samanyoluda 100 milyar tane yıldızın gezegeni vardır diyorlar en azından. bakalım artık nasip.

--- spoiler ---