30 Haziran 2013

A Traveller's Guide To The Planets s01e06:

Pluto & Beyond

--- spoiler ---

.plüto ve ötesine... daha önce kısmen izlemişim bu bölümü. özellikle plütoyu öldüren adam meselesi çok akılda kalıcı. öldüren eleman da övünüyor tabi bundan. cüce gezegen olarak bir kategori yaratılmış ve beş adet bundan bulunmuş. plüto'nun da gezegenlik sıfatı elinden alınmış.

.tanım şöyle, yörüngesindeki kalıntıları temizlemiş olması belirleyici imiş, plüto ise kuiper kuşağındaki bir sürü kalıntı ile birlikte yüzüyor imiş. haliyle gezegen görünümlü şahin imiş bu. zaten yörüngesi de bir acayip, yanındaki uydusu da çok büyük, birlikte dönüyorlar imiş. birbirlerine kitlenmişler falan. olacağı buymuş yani.

.plüto'yu bulan amcanın küllerinin bir kısmı plüto'ya gönderilen araca konmuş. bu da hoş bir bilgi, adamın işlerine bak. vasiyet mi etmiş? küllerimi plüto'ya serpin diye?

.ötesinde ne olduğu kuiper kuşağının keşfi, voyagur araçlarının istikameti falan filan olaylarına değindiler son kısımda. işin garibi ben bunlardan birinin neptüne çarpıştırıldığını duymuştum sanki ama öyle değilmiş. ikisi de hareket halindeymiş.

.kuper kuşağının ardından sırası ile güneşin saçılan parçacıklarının oluşturduğu helyosfer denen kısım ve onunda ardında oort kuşağı denilen bölge bulunmakta imiş. tabi bu da güneş sistemimizin sınırları, patlamanın kalıntıları gibi bir şey. böyle bakınca pek nizami duruyor ya gerçekten böyle mi acep?

--- spoiler ---