1 Haziran 2013

A Traveller's Guide To The Planets s01e01:

Jupiter

--- spoiler ---

.jüpiter üzerine baya bir belgesel izlediğim için bu bölümler hep fazladan geliyor ama izliyorum işe ne yapayım başka. mesela jüpiterin kendi etrafındaki dönüşü 11 saat civarı bir şeymiş. o kadar büyük gezegenin bu kadar kısa sürede dönmesi ilginç geldi, daha önceden böyle bir şey hatırlamıyordum.

.bunun yanında ne kadar büyük olduğu modellemeleri de fena değildi. daha önce sözel olarak bunu söylüyorlar idi ama şimdi gösterdiler hafiften. hayli büyük bir gezegen kardeşimiz. yıldız olamamış yavrum yazık.

.bunlar haricindeki bilgiler hep tekrar niteliğinde idi. yakından uzağa uydularının durumları, volkanik olanlar, buzlu olanlar falan filan hep tekrar niteliğinde idi. europa'da canlılık meselesi de hayli ilginç ama kim bilir ne zaman gidilecek bakalım. pek mümkün gibi de görünmüyor yakın zamanda.

.voyager'ı jüpiter yüzeyine çakan bağyan da çeşit çeşit mimikler ile bunu açıkladı. tabi görevini yerine getirmiş ve hakkın rahmetine kavuşmuş. onun gönderdiği fotolar ve sondalar ile bir sürü belgesel yapıyorlar işte. tabi biraz açıklama bin tane soru ve teori geliyor peşinden.

.herkesin kendi meşrebine jüpitere gitsem şunu görmek isterdim bunu görmek isterdim olayına girmeleri de garip tabi. yıldırımları görüp de ne yapacaksın diye sormaları lazım adama ama işi o ne yapsın?

--- spoiler ---