4 Mayıs 2013

Known Universe s03e06:

Construction Zone

--- spoiler ---

.en ilginç bilgilerin olduğu bölümüydü şimdiye kadar. yine de zeka yoksunu astronot ve bilim insanlarına sahip olması insanı hayrete düşürüyor. şişkoyu göremedim bu bölüm ama başından hafif kaçırdım belki o bölümlerde olabilir. belki sonra görürsem not ederim buraya. [izledim, şişkosuz bölümmüş.]

.neyse en ilginç olay sıvı nitrojen ile soğutulan bir madde (neydi söylediler ya tam hatırlamıyorum) manyetik alanını ayarlayabiliyor. mesela bir mıknatısın arasına plastik koyarak üstüne yerleştirip soğutuyorlar. işlemden sonra plastikleri çekince de manyetik alanı mıknatısı havada tutuyor. çok ilginç bir görüntü idi, ilk defa görüyorum böyle bir şey. bu teknoloji ile uzayda inşaat, uzay mekiklerinin hareketleri vs bir sürü şeye kullanmayı düşünüyorlar.

.astronotların çişini damıtıp içmeleri de ilginç geldi. muhtemelen öyledir diye tahmin edilebilecek bir şey ama adamlar ciddi ciddi çişini içiyor. hatta sanki duyduydum ama görünce şaşırıyor yine de insan.

.bunun haricinde uzayda inşaat simulasyonları, yapıların sağlamlığı falan filan gibi konulara değindiler.

.ha bir de şu üç boyutlu yazıcı olaylarını kanlı canlı görmek de ilginç oluyor her seferinde. tabi yaptıkları madde pudra mıdır nedir? ne kadar sağlam olabilir ki? yine de geliştirince hakkaten çok enteresan teknolojilerden olacak bu olay.

--- spoiler ---