31 Mayıs 2013

how the universe works s02e06:

Comets

--- spoiler ---

.kuyruklu yıldızlara eğildik, yine bol bol tekrar içeriyor idi. güzel görüntüler ve dandik müzik eşliğinde bunu da dinledik tabi. her seferinde farklı bir şekilde feyz almak mümkün olabiliyor. o yüzden zaman kaybı gibi gelmiyor bana. tekrardan zarar yok denebilir ama ne bileyim yeni şaşırtıcı şeyler de bulunsa da devamlı aynı bilgileri döndürüp durmasalar keşke.

.ilk aklıma takılan mesele, yaşamın kuyruklu yıldızlar ile dünyaya getirildiği, en azından hammaddesinin getirildiği meselesi. daha önce de defalarca tekrar edildi ama böyle düşünmelerinin nedeni dünyanın ilk oluştuğu halin suyu muhafaza edemeyecek bir hal olması mı neydi? öyle bir şey var idi, en azından bu kadar çok suyu diyelim. bu durumda neden güneşine uygun koşulda olan her gezegen için sıvı su vardır diye düşünüyoruz mesela anlamak zor geliyor. su çok yaygın bir şey değil miydi? sadece kuyruklu yıldızlarda ya da uydularda mı var?

.tabi bunları ben mi cevaplayacağım? devamlı teori üretiyorlar işte yapacak bir şey yok. bir şeyi çözmek için başka bir teori, o da başka bir sorun yaratıyor. şimdi üstelik kuiper kuşağı ya da oort bulutu, güneş sistemi artıkları diyorlar. nasıl oluyor da bu artıklar hammadde sağlayabiliyorlar? demir konusu bile bunlara bağlanmış idi başka belgeselde. patlamada en çok saçılan parçalar olması mı bunları özel yapıyor? bir açıklama getirmeliler bunlara ama bir şey demiyorlar.

.varsa da yoksa da hem yıkar, hem yaşam getirir muhabbeti çevirmek. yakında astreoid de görünmediğine göre bunlar bilimsel geyikten öteye geçmiyor.

.aminoasit meselesi de önemli ama bunu da dünyadaki yapıtaşları ile bağlantılı şekilde değerlendiremiyorlar hala. böyle bir bilgi olsa zaten yeryerinden oynar idi. şimdilik tekrar niteliğinde hepsi işte.

--- spoiler ---