11 Ocak 2013

when we left earth the nasa missions e03:

Landing the Eagle

--- spoiler ---

.allahtan ay olayını çok uzatmadılar. bu bölüm aya indik bin şükür. adamlar bir garip geliyor şöyle bir bakınca. human human diyorlar ama aslında american american demiş oluyorlar. üstelik bütün olayları kennedy'nin lafı ve rusya ile rekabet ile yapıyorlar. bilim ilim aşkıdır falan hep ikinci planda kalmış. hep kameraya oynamalar falan, üzücü geldi yeminle.

.apollo görevlerinin başlarında test aşamalarında üç tane astronotu harcamışlar üstelik. yanmışlar, boğulmuşlar ölmüşler. ders çıkardık falan diye yollarına devam etmişler garip adamlar. nasıl bir motivasyon varsa zaten böyle garip yani.

.daha sonra yine apollo görevlerinde her aşamayı nerdeyse test etmişler. aya bir gidip dolanıp gelmişler, sonra modülün çalışıp çalışmadığına bakmışlar. sonra ay modülünü ayın etrafında denemişler. nerdeyse iniyorlarmış diyeceğim ama velakin yok öyle bir şey.

.çünkü neil emmi inişe geçtiği sırada bile kayalık alana gelip sıkıntı yaşamış ve görevi iptal etmeye 17 saniye kala iniş yapabilmiş. böyle de bir allaha emanet iniş gerçekleştirmişler ayrıca bilgisayar 1202 ve 1201 kodlu iki uyarı da vermiş. buna rağmen takılmışlar öyle.

.haberleşmenin kesilmesi ve bilgisayarın uyarıları insana ay komploları meselesi hissi veriyor ama saçma sapan arızalardır herhalde. teknolojileri inanılmaz kötü çünkü. adamlar 1969'da yapmış bütün bu işleri.

.büyük iş yapmışlar da yine de samimiyetsiz pezevenkler gibi geldi bana. bir neil emmi normal insan gibi. diğerleri değil gibi, adama bakınca yetkili bir abi olduğunu da anlıyormuşuz. öylesine bir insan idi hehe. neyse diğer bölümlere göre daha iyidi ama rahatsız edici bir belgesel hala.

--- spoiler ---