29 Aralık 2012

the universe s02e04:

milky way

--- spoiler ---

.diğer bölümlere göre daha karışık bir bölüm idi. bu karışıklığın ne kadarı altyazıdan kaynaklanıyor bilemiyorum ama mesela velocity lafını ivme diye çevirmiş. lan bunlar ivmeleniyor mu diye düşünüyor insan ama değil tabi. duyarak algılayamadığım ve tabi bilmediğim bir sürü başka kelime de aynı şekilde olmuş ise al sana çorba. 

.bölüm ayrıca saçma sapan örneklere de sahip idi. hep yapıyorlar bunu ama şehire benzetmeler zorlamalar falan. ışınların hareketini keman çalmaya benzetmeler ve keman çalan bir fizikçi hanım dostumuza keman çaldırmaya çalışmalar. çirkin oluyor bir noktadan sonra.

.bölümden öğrendiğim tek şaşırtıcı bilgi, iki adet minik galaksi ile samanyolunun çarpışmış olduğu bilgisi idi. koca bölüme de bu kadar bilgi yeterli gelmedi. diğer mevzulara genelde girmişlerdi. görüntüler olarak da fazla yeni bir şey göstermediler. galaksi çeşitlerini de sanki daha önce söylemişlerdi ya da duymuştum bilemiyorum.

.öyle işte... samanyolu galaksisini kapsamında galaksilerin nasıl oluştuğu çeşitleri, merkezlerinde neler olduğu muhabbetlerinin geçtiği bir bölüm idi. ha bir de mira a diye bir yıldız varmış, hareket halinde toz bulutunu yaka yaka ilerliyor imiş. ona bakarak çok şey öğrenmişler falan filan.

.bir de gökyüzü neden mavi sorusunun cevabını daha önceden biliyordum da unutmuşum hatırlatıverdiler. mavi rengin dalga boyu daha kısa olduğu içün ilk yansıyan o imiş, ondan dolayı mavi görünüyor diğer kırmızı ve sarı renkler görünür hale geliyor imiş.

--- spoiler ---