24 Ekim 2012

Science and Islam e02:

The Empire of Reason

--- spoiler ---

.bölümde bilimsel yöntem meselesi, optik, alkali metaller ve dünyanın büyüklüğünün ölçülmesi mevzuları vardı. bana yine yetersiz geldi. koskaca islam imparatorluğu diyorlar. o kadar bilgiye erişim imkanları var diyorlar. her şeyi çevirmişler diyorlar da diyorlar.

.optik bilgisinde mevcut görüşleri birleştirip akla yatkın bir şey bulmuş ibn-i heysem denen zat ama ışığın doğrusal yol izlediği o kadar da doğru değil. uzay-zaman bükülebilir falan filan yani dünya ölçeğinde doğru belki ama büyük ölçekte doğru değil. ne bileyim eksik bilgi veriyorlar sırf şunu bunu bulmuştur demek için, bana öyle geldi.

.ayrıca bilimsel bilgiye erişme, deney-gözlem için yazdığı kitabın ilk olup olmadığı hakkında da her hangi bir şey demiyor. adam optik hakkında kitap yazmış ve inanmıyorsanız ahanda deneyler şudur budur diye desteklemiş kendini, bunu bilimin yöntemi olarak ortaya koymuş mu? koymamış mı? bu ilk mi? değil mi? bilgi yok belgeselde.

.kimya ve alkali metaller ile ilgili açıklamalar da yetersiz. periyodik cetveli gösteriyor sanki gruplamayı öyle yapmış gibi. halbuki 5-6 grupla tuzu suda eriterek falan bir şeyler deneyerek bir grup yapmış elaman. razi miydi kimdi unuttum. acayip zorlama geldi bana bu da niyeyse.

.dünyayı ölçmek meselesi de kıyaslanmadan açıklanıyor. eski yunandan gelen bir ölçme metodunu diğer bilgiler ile birleştirerek %4'lük sapmayı %1'lik sapmaya indiren bir metod buluyor el-Biruni denen zat. tüm bunları da dünyanın ne kadarına sahip olduğunu öğrenmek için yapıyorlar. bilimsel motivasyondan falan bahsediliyor hep ama ben hiç göremedim. çeviri meselesindeki hırs da aynen simyada olduğu gibi gizli güçlere ulaşma falan gibi şeyler.

.ha bilimin temelinde zaten bu vardır falan denebilir belki ama ne bileyim yani idealist bir  mantık yok, adamlar işlerine ne yarar ne yaramaz diye bakmadan her şeyi alıp kullanmak istemişler. olayları bu, ne kadarını kullanmışlar ve geriye ne bırakmışlar, yeni bulmuşlar bunları göremedik pek. özellikle buldukları şeylerde öncüler mi? değiller mi? bunun da açıklaması çok yetersiz hala.

--- spoiler ---