21 Ekim 2012

Science and Islam e01:

The Language of Science

Jim Al-Khalili adlı bilim insanının bir başka belgeseli kendileri. üstelik bağdatlı ve muhtemelen müslüman bir insan evladı kendisi. baba dili arapça, ana dili ingiliz ingilizcesi hehe. belgeselden pek bir feyz alamadım, fazla kişiselleştirmişler. pek fazla bilgi göremedim ilk bölüm itibariyle. sonraki iki bölümde bilgi bombardımanı olursa yazarım. meraktan izliyorum bakalım. izlerim sonuna kadar.

--- spoiler ---

.harezmi ve ibn-i sinayı duydum ben. biri cebir diğeri tıp konusunda bir şeyler yapmışlar ama her ikiside genel bir toplama faaliyeti ile gerçekleştirmişler bunu. ha tamam sıfırdan bilim olmaz ama yaptıkları en büyük şey mevcut bilgileri dinine, diline, ırkına (hehe kombo) bakmaksızın toparlamaları imiş.

.bilimin evrenselliği meselesine dokunduruyor ama dediği programın adı bilim ve felsefe... nasıl evrensel yani? bu yönü çok saçma geldi bir kere serinin. ha arapların yaptığı iyi olabilir ama bunu acayip bir şey gibi anlatmak garip. adamlar çılgınca kitap çevirmişler, transfer faaliyeti yapmışlar. buldukları her kitabı emmişler falan iyi güzel hoş ama kazandırdıkları nedir?

.belgeseli bunun çerçevesine oturtmalılardı ama herhalde o kadar çok kazandırdıkları yok ki, esas konu bu olamıyor. yan konu olarak cebirin bulunuşu ve bir iki bir şeyden bahsediliyor o kadar. sonraki bölümlerde de yeni bilgiler gelir bu konuda ama durum ortada zaten. yaptıkları en iyi şey, önceki bilgileri arapçaya tercüme edip muhafaza etmek olmuş. ortaya pek de ahım şahım yeni bir şey konmamış.

.tamam cebir önemli, tamam yöntemler kurallar algoritma falan hepsi çok mühim bir şey diyemeyiz ama "bilim ve islam" başlığı altında hepitopu bu kadar olması bile aslında çok manidar. üstüne tıp meselelerindeki inanılmaz uygulamalardan falan bahsedince, bilimle ne alakası var? neresi bilim falan diyor insan. hatta tersinden belgeseli dalga geçmek için mi yaptılar ulan diye insan kuşkulanıyor.

.bölümdeki en enteresan bilgi, hiyeroglif ile arapça benzerliği meselesi idi. aslı astarı nasıldır bilemiyorum ama yakın coğrafyalarda olmalarından ötürü herhalde alfabelerini de  benzetmişler. enteresan tabi. rakamlardaki benzerlik vurgusu da biraz enteresan ama sadece 2 ve 3 rakkamları için olduğu için yetersiz enteresan.

--- spoiler ---