25 Ağustos 2012

everything and nothing e02:

Nothing

--- spoiler ---

.ilk bölüme göre daha fazla bilgi, daha fazla konu ama tabi sonunda yine en iyi teorilerimize göre bir laf ile big bang meselesine geliş söz konusu idi.

.hiçlik nedir, boşluk nedir, gibi gibi aslında farklı farklı anlamlara geliyor ama ilk havayı devreden çıkartıyor toriçelli, civa ile sonra la bunda ses iletilmiyor ama ışık iletiliyor ışığı ileten bir şey olmalı boşlukta diyor, buna eter gibi bir şey diyorlar. sonra bir zat-ı muhterem (michelson) eterin olmadığı deneyini yapıyor ve sonuçta einstein de tamamen ışığın boşlukta hareket edebildiğini formülize ediyor falan.

.ardından dirac diye bir adam bu boşluk içersinde anti madde'nin olduğu muhabbetine geliyor falan. bu da yeni bilgisi idi. özel görelilik ile kuantumu birleştiren adammış kendisi. buna sonra bir bakmak lazım, teori midir nedir ya da her şeyin teorisi diye başka bir şeye diyorlardı sanki.

.neyse işte mesele madde ile anti maddenin boşlukta bir var olup bir yok olması şeklinde takıldığı ile niyahate eriyor. bu da tam bir sonuç değil aslında bakıldığı zaman ama big bang meselesi için nasıl yokluktan bu kadar şeyin ortaya çıktığı hatta bu kadar şeyinden milyar kat daha fazla maddenin ortaya çıktığı ama anti madde ile karşılaşıp tekrar yok olduğu meselesi garip tabi. elimizdeki en iyi teori bu falan ile bitirelim biz de.

.belirsizlik muhabbeti ve kuantum muhabbetini atlamışım ama onlar tekrar kısımmları idi ondan aynı anda hız ve yerini ölçememe muhabbetine bir çözünürlük sorunu ile ilgili örnek yaptılar ama tam açıklamaz gibi geliyor bana. yoksa sadece çözünürlük sorunu mudur? kuantum teorisi evreni açıklayan teoridir falan diyorlar da sağ duyuya ters arkadaşım ya daha iyi çözünürlüğü çıkarsa bu işin? matematiği şu kenara koyalım neyse işte.

--- spoiler ---