14 Temmuz 2012

the universe s01e14:

Beyond the Big Bang

--- spoiler ---

.7bin yıllık almanyadaki güneş gözlemi için yapılan yerden sonuna kadar çekmiş adamlar denebilir. genel toparlama. nerden geldik nereye gidiyoruz muhabbeti gibi olmuş az ama baya bir tekrar tabi, tekrar olması iyi ona lafım yok. fazla bilgi bombardımanı.

.ilk güneş sistemi, dünyanın merkez olması muhabbeti, kopernikten keplere ordan galileoya sonra da newton'a ve en son einstein ile bir çizgi sunuyor sevgili yapımcı kardeşler. iyi tabi ne denebilir. genel bir tekrar, genel bir harita oluyor kafada.

.ışık hızının big bang oluşumu sırasında aşıldığı, yer çekiminin diğer kuvvetlerden koptuğu zaman evrenin genişlemesinin bu şekilde olduğunu ortaya atan teorik fizikçimiz alan guth abimiz de görünüyor sonlarda. adamların bunlarla uğraşması inanılmaz tabi, tebrik ediyoruz.

.hala kendi çapımda nasıl evrenin ilk oluşumu fotoğrafını çekiyorlar diye düşünür dururum. ha evrenin çeperlerindeki kozmik arkaplan ışımasını çek tabi ama ışığı nasıl yakalıyorsun be abi, bana birinin bunu iyice anlatması lazım. 13.4 müydü neydi neyse küsüratını salla. o kadar uzaktan gelen ışığı nasıl biz 4.5 milyarlık yaşımız ile yakalayabiliyoruz?

.sorular uzar da gider, zaten hepsi teori diye de bitiriverdiler sezonu. sonraki sezonun altyazısı daha yok piyasada ufaktan çevirmeye çalışıyorum ama her halde bu hızla hiç bitmez bir de yarım ingilizcem ile olacak iş değil gibi görünüyor bakalım artık, neyse. gelmezse de altyazı bu haliyle kalır belki, nasip kısmet hepsi.

--- spoiler ---