10 Temmuz 2012

the universe s01e11:

The Outer Planets

--- spoiler --- 

.dış gezegenlere girdik bu bölümde meseleler önce plüton'un gezegenlikten çıkartılması ile başladı.  gezegen katili adamı gördük, pek de mülayım bir tip. eleman önce eris diye bir gezegen bulduğunu sanıyor. tabi xena diye adlandırmaya çalışıyor falan neyse işte ilk böyle bir keşif yapıyor onuncu gezegen olarak ama daha sonra bu gezegenleri başka bir klasmana alıyorlar.

.bilim dünyasının bu iş için oylama yapması da pek garip aslında, bir tanımlama için oylama yapıyor. ayırıcı unsur ise yörüngesini gök cisimlerinden temizlemiş olması ya da olmaması. plüton ya da eris kuiper kuşağı dedikleri güneş sisteminin dışında patlama artıklarından kalan sistemde cisimlerin birleşmesi ile oluşan cüce gezegenler imiş. olay bundan ibaret. eris'in hem uydusu bile var hem de plütondan daha büyük.

.neyse bunlar haricinde üranüs ve neptüne dokundurdular. soğun nevale bunlar. takılıyorlar üç köşelerde kendi kendilerine bir sürü uyduları falan var. neptünün içi daha sıcak imiş. üranüsün uydularından titania'nın ölçülmüş en soğuk yer olması (güneş sisteminde) dibinde su olması gibi bilgileri de zerk ediverdiler işte.

.daha da ilginç bilgiler var idi ama unuttum bile şimdiye.

--- spoiler ---