6 Temmuz 2012

the universe s01e10:

Life and Death of a Star

--- spoiler ---

.bir başka güzel bir bölüm. yıldızlar meselesinde açıklamalar olduydu ama bu sefer daha özellikli daha geniş açıklamalar geldi. yıldız çeşitlerinden kahverengi cüceyi duymadıydım onu duydum ilk. 

.bundan başka beyaz cüce aşamasında neden daha küçülmediği, küçülür ise nasıl nötron yıldızı olduğu meselelerinde yeni bilgiler aldım sağolsunlar. biri elektronlar diğeri de nötronların sıkışması-sıkışmaması ile ilgili bir hal imiş.

.yıldız tozundan meydana geldik muhabbetini güzel açtılar. zaten çok acayip bir konu, devasa yıldızların patlamaları ile evrene ham madde yayılıyor devamlı. güzel bir mekanizma gibi ama tabi yok olmak ile bağlantılı garip bir şekilde.

.karadelik bile oluşturmayan yıldız patlamaları kısmı kapalı kaldı. bir de big bang için süper karadelik patlaması sadece tekil bir şey mi idi bilemedim. başka bir belgeselde demişler idi bunu ama bazı yıldızlar karadeliğe döndükleri zaman toplamda ne işe yarıyorlar bunu kapalı bıraktılar.

.tabi bilinmeyen bir sürü şey var iken nötron yıldızından bir çay kaşığı içmek isterdim arkadaş diyesim geldi. neyse öyle işte.

--- spoiler ---