27 Temmuz 2012

how the universe works s01e04:

stars

--- spoiler ---

.yıldız meselesinde yine yeniden bilgiler, diğer bilgiler ile bağlantılı tabi, sonraki bölüm de süpernova ki ondan da nerdeyse hep bölüm bahsedildi. ağır metallerin yapımı, yıldızın ölümü bir saniyede güneşin tüm enerjisi falan filan. biraz konu bulamıyorlar gibi geldi bana artık hehe. 

.neyse ama animasyonlar güzel, özellikle güneş ve diğer büyük yıldızların karşılaştırması insanı şaşırtıyor. o ne öyle anasını satayım o kadar büyük yıldızlar da neyin nesi, ne yapıyorlar bizimki ısı ve ışık kaynağı ise neyse öyle işte acayip şeyler.

.asıl can alıcı meselesi bir anlamda kafama dank eden başka bir soru. ulan şimdi yıldız tozu da yıldız tozuyuz diyoruz tamam kabul güzel de fikir, pek de hoş ama şimdi bir manyaklık yokmu?

.13 küsür milyar yıl öteden parıltısını gördüğümüz yıldızı ele alalım, şimdi o büyük olasılıkla patladı ve bize tozunu saçtı değil mi? hem de bu evrenin oluşumu sırasında devamlı söyledikleri gibi ham madde kaynağı idi. mevcut tüm elementler bu şekilde oluştu yani değil mi? evet...

.lan o zaman hem yıldızın canlı halini görüp de ki 13-14 milyar ötedeki ışığını alıp da aynı zamanda nasıl o yıldızın ölüsünden vücuda gelmiş olabiliyoruz? ışıktan hızlı hareket etmemiz gerekiyor ki bunun da tek istisnası evrenin genişlemesinin ilk zamanları falan diyorlar idi ya da evrenin uçlarında o iş oluyor diyorlar. her ikisinde de olmadığımıza göre.

.ve daha önemlisi ışıktan hızlı gitmek hiç görememek demek olduğuna göre, yani görüyorsak 13-14 milyar öteyi, ışıktan yavaşız demektir. nasıl oluyor yani? hem tozunu yutmuşuz hem de ışığını görüyoruz gibi bir şey. 

--- spoiler ---