23 Temmuz 2012

how the universe works s01e02:

Black Holes

--- spoiler ---

.kara delikler de kara delikler. animasyonlar gördüğüm en iyi animasyonlar ama yeni pek bir şey yok. tabi yeni bir keşif yoksa adamlar ne yapsın hehe. neyse kara deliklerin içinde ne var bunun da teorisinden animasyonuna girmişler herhalde ama...

.zaman duruyor diyorlar, tabi göreceli içinde ilerleyebilir misin ya da göreceli bile olsa zamanın durması ne demek falan bunları algılamak zor. kara delikten dışarı bakma olayı güzeldi tabi bir şey görülmese de güzel düşünce.

.galaksilerin merkezinde kara delik olması olayını galaksileri oluşturanların kara delik olduğu fikri ile güçlendirdiler. bunu bu kadar net duymamıştım. zaten hepsi teori daha tam gözlemlenebilmiş de değiller, sadece yıldızlar galaksinin merkezinde çok hızlı yörüngede dönüyorlar diye böyle bir çıkarım yapıyorlar.

.neyse kara delik çok doyunca dışındaki madde kızgınlaşıp patlıyormuş bu da galaksiyi oluşturuyormuş. baya abartı geldi bana ama mümkün tabi ne denebilir. kuazardır hipernovadır falan neyse bunlar da geçti ya bağlamı kaçırmış olabilirim. bakalım biraz ucundan çözülse şunlar da rahatlasak ne iyi olacak.

--- spoiler ---