24 Mayıs 2012

Black Mirror s01e01-03:

The National Anthem, Fifteen Million Merits, The Entire History of You



1. bölüm`den o kadar datmin olmadım. komedi korku falan demişler ikiside pek yok. bildiğin sosyal medya, insanlık algısı, insan hayatı ot bok mevzularında eleştiriler falan filan olmuş.

--- spoiler ---

.yollanan parmağı neden önceden erkeğe ait olduğunu tesbit etmediler bunu anlamadım. ha bunun vurgusu da dikkat çekmek eleştirisi olmasından mı a... pek saçma olmuş bu.

.bunlar haricinde senaryo ilgi çekici tabi, prenses kaçırılır ve başbakan domuz sikerek onu kurtarır. bunu yerine getirir mi getiremez mi, insanlar ne der falan filan. bir de sosyal medya boku var tabi.

.ha unutmadan ekliyim, fades dizisinden iki elaman var. biri esas kız, diğeri de esas oğlanın zenci kankası.

--- spoiler ---



2. bölüm gayet tatmin edici. kendi çaplarında bir dünya yaratmışlar. matrix olayının online oyun, bisiklet çevirmece ve yeteneksizsiniz karışımı bir şeyi olmuş. gayet iyi idi.

--- spoiler ---

.kendi içinde tabi yamultucu mesajlar falan filan bolca vermiş amcalar. önce zenci arkadaşımız öyle halinden memnun, canı sıkılan bir tip. bisiklet çevirmeye devam eder gider. sonra o kız gelir.

.onun güzel yanık sesine dayanamayıp meşhur olması için ona puanlarını verir. o da sahneye çıkar, güzel de söyler ama juri bunun götüne talip olur ve porno yıldızı olur.

.bu durumda zenci arkadaşımız ilerleyen günlerde kafayı yer ve bunlardan öç almaya karar verir. sıfırdan tekrar 15m toplar ve çıkar sahneye.

.sarsıcı konuşma yapar, bi anlamda eleştiriyi mesela okan bayulgen devamlı yapıyor. ha boynuna cam dayamıyor ama aynı şey. ayrıca tv eleştirmeni var idi bir tane meşhur. o da aynı şeyi yapıyor idi. hatta adına film çekmişlerdi, cim keri oynuyordu falan. ismi aklıma gelmedi.

.aynı bokun lacivertleri yani anlayacağın. bu şekilde ateşli konuşma ardından bunun yeteneğini görür kirli sakallı amca ve tv kanalında buna sarsıcı konuşma yapma teklifi getirir ve bu da kabul eder.

.eleştiri içinde eleştiri, göte kapan paradokslar. güzel dokundurmalar. medyanın falan direkt a.ına koymuşlar tabi ama kendileri de bir medya sonuç itibari ile. bir şekilde bisiklet çevirttiriyorlar bize, tıklamalardan para kazanıyorlar falan. varılacak sonuç bu aslında. sistemin parçasıyız a.ına goying şeklinde de biter bu hayat.

.ekranlar, mekanlar falan baya iyi. online oyun tiplerini muhafaza etmek istemişler herhalde ondan öyle tipler ama yine de hayli iyi görüntüler. esas oğlan fades`ten. esas kız da misfits`de bir bölüm sapıtan rahibelerden biriydi. öyle işte.

--- spoiler ---



3.bölüm orta tatmin edici, hoş, idare eder, az da üzer. büyük ekranlar, büyük büyük ekranlar var yine. gelişmiş teknolojinin bir evliliğe etkisinden falan bahsetmiş amcalar. teknoloji öyle olsun da insan ilişkileri böyle olsun a... dedim sonunda.

--- spoiler ---

.ha zaten çok da mühim sayılmaz, kıskançlıktır ottur boktur zaten kayıt olmasa da bir kere düştü mü içe aileler parçalanıyor. kanlar dökülüyor. bunun teknolojik versiyonu gibi olmuş. bunu bu kadar mesajlı hale getirmeye pek gerek yokmuş aslında ama kötü değil, yapmışlar olmuş.

.çocuk meselesinde o kadar tantanaya kadar başka tesbit yolları da vardı aslında ne bileyim oturup karısını nasıl siktini izlemekten çok daha acısız ve kolay olurdu. ama bu kadar vurucu olurmuydu bilmem.

.sonra herşeyden sonra anılarda kaybolup, pi`nin sonu gibi olacak sandımdı ama aleti çıkartıp unutmayı seçmiş gibi olmuş. ha beyin sildirme dersen o seferde eternal sunshine olayına giriş olur. hepsinden biraz koymuşlar işte anlayacan.

.böyleyken böyle, ruh haline iyi gelmeyen bunalım gibi bir şey, komedi yazmışlar ya bu seriye neresi komedi onu anlamadım a..., komedi falan değil.

--- spoiler ---